Παραλία Ναυάγιο - Επισκεφτείτε το San Giorgios Maisonettes στη Ζάκυνθο

Ζάκυνθος

Ζάκυνθος - Τζάντε - Το Φιόρο του Λεβάντε

Μυθολογία & Ιστορία

Η Ζάκυνθος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, μετά την Κεφαλλονιά και την Κέρκυρα. Αγαπημένο νησί του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, και τόπος καταγωγής γνωστών ποιητών της Επτανησιακής Σχολής*, όπως ήταν ο Διονύσιος Σολωμός και ο Ανδρέας Κάλβος. Πλούσια σε βλάστηση με δάση από κωνοφόρα δέντρα, πεύκα και άγρια φυτά, με μεγάλους ελαιώνες, και εύφορους κάμπους, αλλά και με το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας, η Ζάκυνθος γνώρισε στο πέρασμα της ιστορίας της πολλούς επίδοξους κατακτητές. Εκείνοι που την ανέδειξαν αρχιτεκτονικά και πολιτισμικά, όμως, ήταν οι Βενετοί, οι οποίοι την κυριάρχησαν επί τρεις αιώνες. Υπό την κατοχή τους, η Ζάκυνθος καθιερώθηκε ως το Φιόρο του Λεβάντε, δηλαδή το Λουλούδι της Ανατολής, αλλά και ως «Φλωρεντία» της Ελλάδας.

Η Ζάκυνθος Σήμερα

Στο νησί βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πτηνών, η χελώνα Καρέτα-Καρέτα, αλλά και χιλιάδες τουριστών που συρρέουν σε ετήσια βάση κάθε θερινή σεζόν. Τόσο που η οικονομία του νησιού να στηρίζεται πια σχεδόν κατά 75% στον τριτογενή τομέα, δηλαδή κυρίως στον τουρισμό. Αυτό το νησί του Ιονίου, δεν έχει γίνει τυχαία αγαπημένος τουριστικός προορισμός για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Εδώ μπορείτε να βρείτε έναν ιδανικό τόπο για διακοπές με καταλύματα όλων των τύπων και των αναγκών. Για τουριστικά διαμερίσματα στη Ζάκυνθο, το San Giorgos Maisonettes είναι στην άμεση διάθεσή σας.

Μορφολογία & Κλίμα 

Στη Ζάκυνθο υπάρχουν 46 χωριά και παραπάνω από τα μισά είναι παράκτια. Η μορφολογία του νησιού είναι ιδιαίτερη καθώς βρίθει από όρμους, βραχώδεις ακτές και θαλάσσια σπήλαια. Το κλίμα είναι άκρως μεσογειακό, με μέση ετήσια θερμοκρασία γύρω στους 19 °C. Το καλοκαίρι είναι δροσερό και ο χειμώνας ήπια βροχερός. Εκτός από δύο μεγάλους ορεινούς όγκους και δύο λίμνες, στο νησί υπάρχει επίσης και ο μεγαλύτερος και ο πιο εύφορος κάμπος των Επτανήσων. Το κλίμα του νησιού ευνοεί την ανάπτυξη ιδιαίτερων καλλιεργειών, όπως είναι το ζακυνθινό πεπόνι και το ζακυνθινό νεροκρέμμυδο, αλλά και η κορινθιακή σταφίδα.

Η Ζάκυνθος φιλοξενεί πολλά ιστορικά αξιοθέατα, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Έχει μακραίωνη μουσική παράδοση και φημίζεται για τις καντάδες και τα καντούνια της. Τιμά τις θρησκευτικές γιορτές με το δικό της μοναδικό τρόπο και παράγει κρασί εκλεκτής ποιότητας, λαδοτυρί και παραδοσιακά γλυκίσματα.

 

 

*Επτανησιακή Σχολή ονομάζεται η λογοτεχνική παραγωγή των Ιονίων νήσων κατά τη διάρκεια 1792-1869.

H Παραλία του Λαγανά

Η παραλία του Λαγανά είναι αμμώδης, ζεστή και απλώνεται σε μια ακτίνα εννέα (!) χιλιομέτρων. Τα νερά της είναι σμαραγδένια και αβαθή με ιδανική θερμοκρασία. Τη μοιράζεστε με τη χελώνα Καρέτα-Καρέτα και τα χελωνάκια της, γι' αυτό δεν επιτρέπονται τα θαλάσσια σπορ, ούτε τα νυχτοπερπατήματα πάνω στην παραλία.

Τα καΐκια της περιοχής μπορούν να σας ξεναγήσουν σε κοντινές περιοχές με ωραίες παραλίες, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας ή να κάνετε καταδύσεις. Στη διαδρομή, μπορείτε να θαυμάσετε τις θαλάσσιες χελώνες στον φυσικό τους κόσμο, ενώ κολυμπούν, μέσα από μια διάφανη επιφάνεια στο πάτωμα του καϊκιού.

Λαγανάς Ζακύνθου

Ο Λαγανάς ήταν κάποτε ένα παραδοσιακό νησιωτικό χωριό ιονικού τύπου, όπου οι άνθρωποι κουβαλούσαν το νερό με πήλινα δοχεία, τα λαγήνια, από όπου πήρε και την ονομασία του. Χρόνια τώρα αποτελεί ένα σύγχρονο τουριστικό θέρετρο, το μεγαλύτερο και το δημοφιλέστερο της Ζακύνθου. Τουρίστες από όλο τον κόσμο καταλύουν κατά χιλιάδες τη θερινή περίοδο σε αυτό το παραθεριστικό διαμάντι της Ζακύνθου. Ακόμη και η χελώνα Καρέτα-Καρέτα, αυτό το μέρος επιλέγει για να εναποθέσει τα αυγά της!

Στο Λαγανά υπάρχει ομώνυμη παραλία, αλλά και κόλπος (κόλπος του Λαγανά), που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια, του Μαραθιά από δυτικά και του Γέρακα από ανατολικά. Στους επισκέπτες παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης στα γειτονικά νησάκια και τις παραλίες τους με καΐκια της περιοχής.

Η δημοτική κοινότητα του Λαγανά διαθέτει όλες τις δομές που χρειάζεται κανείς για φαγητό, ποτό και αγοραστική κατανάλωση. Ταβέρνες και εστιατόρια με ζακυνθινή κουζίνα, αλλά και κουζίνες απ' όλο τον κόσμο· κλαμπ, μπαράκια και παραδοσιακά μεζεδοπωλεία. Σούπερ μάρκετ, μικρές αγορές, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα με είδη δώρων και μαγαζιά για ένδυση και υπόδηση.Τα τουριστικά καταλύματα περισσεύουν, οι μεζονέτες όμως όχι, και δη τόσο κοντά στο κέντρο. Γι' αυτό το San Giorgos Maisonettes προσφέρεται ιδανικά για όσους αναζητούν ευρύχωρα διώροφα διαμερίσματα στον Λαγανά που μπορούν να φιλοξενήσουν από 4-8 άτομα.